Header Ads

Breaking News
recent

Nak RM1 ke nak RM27? nak RM1000 ke RM27000 sebulan?


Alhamdulillah Syukur kehadirat ilahi yang memberikan kita hidayah,
Ia satu nikmat yang teragung kerana Allah Masih Sayang pada Kita.
Aku nak kongsikan hari ni pasal solat jemaah
Satu Peringatan untuk hati ini yang kadang-kala malas
yang kadang kala lemah untuk pergi menunaikannya 5Fardhu Secara berjemaah,
Kawan-kawan Solat Jemaah tu tak semestinya dilakukan pada awal waktu
Ia tetap boleh dilakukan walaupon solat itu khodo'(Mengganti solat yang terlepas)
dan ia tetap boleh dilakukan setiap masa
Asalkan ada 2org dah mencukupi
Apa yang aku nampak hari nie solat jemaah dilakukan pada awal waktu jerk
Lepas tu,KALAU DATANG 15 ORANG PON 
SEMUA SOLAT SENDIRIAN

perkara ni critical dah nie
Rasullallah SAW Bersabda "Solat Jemaah Itu 27kali ganda lebih baik Dari solat Sendirian"
Lebih kurang Sabda Baginda,
Para Ulama' mengatakan walaupon kamu solat 27x solat itu tidak sama fadilatnye kalau kamu buat..
Kita nie dah tak betul ke?
atau Separuh x betul?
atau dah memang tak betul?
Rasullallah SAW sendiri dah mengatakan macam tuh
kita masih nak solat Sendiri-sendiri?
Ajaib sungguh!!

Apa yang aku nampak Sekarang,kenapa Org yang baru datang,taknak ikut orang
Yang sedang solat tu,Sebab nye?
Rasa-rasanya lah ea

1-Orang yang baru datang nie taknak ikut org yang dah solat tu,dan die solat sendirian
Sebab Die was-was "Orang Yang aku nak ikut ni,Tau ke Jadi Imam?"
("Yang ni pon salah satu masalah jadi tolong lah kepada orang2 yang solat tu
belajar care nak jadi imam,ape Rukunnye,syaratnye sah solatnye,syarat solat jemaah erk
Senang jerk nak jadi imam nie,takyah malu dan segan2')

2-Orang yang baru datang nie taknak ikut org yang dah solat tu,dan die solat sendirian
Sebab die takde ilmu tentang kelebihan solat berjemaah
Antare kelebihannye solat berjemaah
Lebih kurang makna Hadis "Barang siapa yang dapat berjemaah fardhu ishak pahalanya bagaikan ibadah separuh malam"
"barang siapa yang dapat berjemaah fardhu subuh pahalanya bagaikan ibadah seluruh malam"
"Dan hadis yang paling terkenal solat jemaah itu lebih bagus 25x ade riwayat 27x lebih baik dari solat sendirian.."

3-Rasenye 2 sebab di atas tu jerk dah mencukupi,tapi kalau bukan antara 2 sebab kat atas tuh,
confirm orang yang ketiga nie die pandang orang lain hina,tak layak jadi imam die agaknya ni yang paling teruklah

Follow Sini

Google+ Followers

Powered by Blogger.